Radioaktiv stråling – hvor farlig er det?

Du har sikkert fått med deg den nye TV-serien fra HBO; Chernobyl. Den har slått skikkelig an og ser ut til å bli den nye flaggskip-serien til HBO da serien har fått hele 9,7/10 i rating på IMDB og har nok hjulpet veldig mange med Game of Thrones-abstinenser. Dog er serien selvfølgelig basert på en sann historie hvor vi alle vet slutten så det er jo begrenset hvor lenge serien kan vare.

I dag skal vi se litt på radioaktiv stråling. Visste du at vi får i oss litt radioaktiv stråling hele tiden, hver dag? Til og med bananer inneholder radioaktivt stoff og har faktisk fått sin egen betegnelse, BED (Banana Equvialent Dose), som man kan bruke for å sammenligne mot andre ting.

Alt som skal til før radioaktivt stoff fra bananene tar knekken på deg er å spise 10 000 000 stk… hvis du klarer å presse i deg så mange på en gang. Men, det er også skadelig å spise for mange bananer over tid. Hvis man har et daglig inntak på rundt 274 bananer så vil etterhvert konsekvensene av strålingen føre til at du utvikler kreft o.l. sykdommer etter 7 år. Så prøv å hold deg til under 100 bananer om dagen for sikkerhetsskyld, selv om det kan være vanskelig.

For å sette det hele litt i perspektiv har Randall Munroe, bedre kjent som tegneren av xkcd, laget en fin infographic som viser diverse aktiviteter og hvor mye stråling det gir.

Foto: https://xkcd.com/radiation/ (klikk for større versjon)

TheGuardian har også en interessant artikkel som viser en grei sammenligning av forskjellige radioaktivitetsnivåer.

Har du fremdeles ikke sett Chernobyl serien? Den er tilgjengelig på HBO Nordic og kan sterkt anbefales!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *