Hydrogen som drivstoff i båter

Visste du at hydrogen kan være et meget aktuelt drivstoff for kjøretøy? Den første båten som tok i bruk hydrogen som drivkraft ble produsert allerede i 2000 og det var en 39 fots båt kalt Hydra.

Hydrogenbåter har en elektrisk motor koblet til en eller flere brenselceller som genererer strøm fra hydrogen og vann. Mange supplerer også med et eller flere batterier som kobles direkte mot motoren, som forøvrig er samme type motor man finner i el-kjøretøy. For større båter finnes det muligheter for å oppnå autonomisk påfyll av drivstoff ved at den kan generere energi mens den kjører. Dette kan gjøres ved hjelp av f.eks. en vindturbin som skaper energi, og en enelektrolyser som utvinner hydrogen fra energien og vannet.

Noen niche situasjoner hvor hydrogen kan være bedre enn fossilt drivstoff

Hydrogendrift kan være meget nyttig for research båter som tar prøver fra luften på havet. Dette er fordi utslipp fra hydrogendrift er kun rent vann, mens en båt med diesel vil slippe ut eksos/partikler som kan ødelegge test resultatet.

Utforskningsbåter i de arktiske områdene. Her kan ofte en motor med fossilt drivstoff få fryseproblemer pga kulden, mens en hydrogenmotor er mindre sårbar for det.

Sonar-kartlegging vil gjøres enklere/mer nøyaktig fordi hydrogenmotoren lager mye mindre støy/vibrasjoner kontra en motor med fossilt drivstoff.

Hydrogenutslipp gir rent vann man potensielt kan bruke som drikkevann. Eksempelvis kan man på store båter med svært mannskap spare plass ved å ikke lagre vanntanker ombord, men heller bruke utslippet som kommer fra hydrogen motoren.

Noen problemer med hydrogen som drivstoff

  • Manglende infrastruktur og logistikk, spesielt i Norge. Pr 2018 finnes det kun 4 hydrogenstasjoner i Norge (to i Oslo, en i Trondheim og en i Bergen)
  • Vanskelig å lagre hydrogen
  • Krever mye energi for å utvinne hydrogen så med mindre man bruker fornybar energi for å generere hydrogen så vil man få ganske mye forurensing og derfor sparer man egentlig ikke så mye

Allikevel er det flere som prøver seg

Her er noen kjente båter som er i drift i dag

Energy Observer

Energy Observer – Foto: FuelCellsWorks.com

Energy Observer er en hydrogendrevet båt som sikter på å være fullstendig automatisert med tanke på påfyll av drivstoff og samtidig ha null utslipp. Den genererer strøm ved hjelp av vindturbiner og solcellepaneler. I tillegg har de en elektrolyser i nærheten av baugen som utvinner hydrogen av sjøvannet og strømmen de genererer. Hydrogengassen blir så lagret i 2×4 332L tanker komprimert til 62 kg. De har et spesialtilpasset navigasjonssystem som tar høyde for bølger, vind og vær for å foreslå en rute som gir mest mulig effektiv gevinst på generering av energi mens den kjører. Formålet til Energy Observer er å reise rundt verden og forske mer på teknologien og hvordan den kan anvendes.

Water-Go-Round

Foto: watergoround.com

Water-Go-Round kommer til å bli en passasjerferge med plass til 80 stk som er under produksjon og vil ferdigstilles i midten av 2019. Selskapet som står bak heter Golden Gate Zero Emission Marine (GGZEM). Den har to 300 kW motorer som tilsvarer en kraft på 400 hestekrefter og toppfart på 22 knop. Båten har lagringskapasitet for hydrogen til 2 dagers drift ved hjelp av en rekke tanker på 264 kg komprimert til 250 bar eller 3626 psi.

FCS Alsterwasser

Foto: hytep.cz

FCS Alsterwasser er en passasjerbåt med plass til 100 personer og er av typen Zemship (Zero Emission Ship). Båten ble produsert i 2007 av selskapet Alster-Touristik med økonomisk støtte fra EU-LIFE. Den ble driftsatt 29. august 2008 i Hamburg hvor den fremdeles opererer. Båten drives av to 48 kW PEM brenselceller.

Nemo H2

Foto: MarineBuzz.com

NemoH2 er en passasjerbåt med plass til 88 personer som ble utviklet av selskapet Fuel Cell Boat. Den har vært i operasjon siden desember 2009. Båten er 22m lang og drives av en 60-70 kW PEM brenselcelle og et integrert 30-50 kW batteri. Båten har en driftstid på 9 timer med en snittfart på 9 knop.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *