Hva er Bitcoin/Kryptovaluta?

Først og fremst må vi skille mellom Bitcoin og kryptovaluta (crypto currency). Kryptovaluta er bare en betegnelse for digital valuta, mens Bitcoin er en spesifikk mynt/valuta, akkurat som norske kroner. En bitcoin har benevnelsen BTC mens en norsk krone har NOK.

Kryptovaluta kommer av kryptografi som betyr å holde data skjult, f.eks. ved kryptering. Kryptovaluta bruker kryptografi for å lage en digital valuta som benytter prinsipper eller algoritmer fra kryptografien for å gjøre den sikker og opprettholde integriteten.

Den første kryptovalutaen ble oppfunnet allerede på 1990 tallet og het DigiCash, men det var forut sin tid da netthandel og teknologi blant forbrukerne ikke var kommet så langt.

Bitcoin

Den mest kjente kryptovalutaen i dag, Bitcoin, ble oppfunnet av Satoshi Nakamoto og lansert i 2009. Du kan lese konseptet (whitepaper) her: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System

Måten man utvinner Bitcoins (eller andre kryptovalutaer) på er at de må «graves» ut ved at en datamaskin utfører matematiske operasjoner for å beregne en såkalt hash-verdi. Dersom denne hash-verdien imøtekommer visse krav så er det en gyldig block og den personen som gravde den ut får ca 12,5 Bitcoins. Videoen under demonstrerer hvordan man kan regne ut en hash for hånd:

Merk at denne prosessen (som tar over et kvarter å gjøre for hånd), må gjøres mange millioner ganger før man i det hele tatt kommer i nærheten av å treffe på riktig hash. Derfor krever det vanvittige datakrefter for å kunne mine en gyldig block, og det finnes mange såkalte mining pools som gjør at man samarbeider med andre og deler potten når de klarer å mine en block.

Ikke lang tid etter Bitcoin ble funnet opp kom det også mange andre krytpvalutaer, noen med mer potensiale enn andre. Bitcoin har vært i hardt vær de siste årene da de fleste utviklerne har blitt kjøpt opp av firma som styres av personer høyt oppe i bank-industrien, og har lagt flere demper på utviklingen av Bitcoin. Noen har «forket» (laget en ny kopi) av Bitcoin som heter Bitcoin Cash (BCH) som ivaretar visjonene som Satoshi Nakamoto skrev i whitepaperet. Hvilken valuta som vil slå an er vanskelig å spå, men digital valuta vil utvilsomt bli fremtidens valuta.

Foto: CoinMarketCap.com

Hvordan det fungerer i praksis

Det første man må gjøre er å opprette en lommebok. Alle lommebøker som opprettes får sin egen unike adresse (eller flere) man bruker for å sende og motta penger. Denne adressen kan man så søke opp på såkalte Block Explorers (f.eks. https://blockexplorer.com/) for å se alle innkommende og utgående transaksjoner.

En annen kryptovaluta, Monero (XMR), ble lansert i 2014. Denne fungerer litt annerledes da den er designet for å være fullstendig anonym som betyr at ingen transaksjoner er synlige i block explorers.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *