Frisk opp PC’n til å bli mye kjappere

Visste du at PC’n din stadig lagrer data i noe som kalles cache? Dette gjør at nettsider, programmer og mapper osv åpnes hurtigere på din PC. Cache kan ta stor plass og etter noen år uten å renske opp i PC’n din vil du bli overrasket over hvor mye plass det faktisk tar.

Andre ting som gjør PC’n din tregere er når du avinstallerer programmer, fordi det ligger fortsatt filer gjemt rundt på harddisken din, for eksempel i Windows registeret.
Ved å bruke gratisprogrammet Ccleaner kan du renske opp hele PC’n din for å frigi mye minne og harddisk plass.

I tillegg anbefaler vi å kjøre en disk defragmentering, dette vil sortere dataen på harddisken din slik at den kan jobbe mye kjappere (ikke vær redd, filene dine vil ikke endre plassering, de forblir der de er). Disk defragmentering er dog ikke anbefalt på SSD (Solid State Disk) fordi det kan ødelegge den eller korte ned levetiden.

Disk defragmentering finnes som et standard verktøy i Windows, men for enda bedre ytelse kan du laste ned f.eks. Defraggler som også er utviklet av samme firma som Ccleaner, Piriform. Mon tro om disse gutta liker ryddige PC’er.

Nedlastningslink Ccleanear
Nedlastningslink Defraggler

Installasjonen for begge programmene er ganske rett-fram. For det meste Neste, Neste, Fullfør. Pass på så du ikke installerer diverse irriterende nettleser toolbars da disse pleier ofte å stå aktivert som standard.
Hvis du får problemer med installasjonen, spør i kommentarfeltet så skal vi hjelpe.

I denne artikkelen viser jeg bare Ccleaner, men Defraggler er like lett å bruke. Den tar dog litt tid (avhengig av hvilken type scan du velger), så kjør en disk defragmentering når du ikke skal bruke PC’n.

Slik ser Ccleaner ut når du åpner det etter installasjonen:

Ccleaner hovedvindu

Trykk på Analyze for å analysere hvor mye dritt du kan frigi fra PC’n eller trykk Run Cleaner for å droppe analysen og sette jobben i gang. Du vil uansett få vite hvor mye dritt du har, så du kan like greit kjøre Cleaneren med en gang så slipper du ekstra ventetid.
Hvis du ønsker å endre på hva Ccleaner skal søke gjennom, vær forsiktig i Advanced kategorien. Som standard er den ikke krysset av for noen av de, og jeg anbefaler å la de stå avkrysset med mindre du vet hva du gjør. Skrur du f.eks. av Old Prefetch data vil PC’n bli treigere (!) fordi den må opparbeide seg mye informasjon om harddiskene på nytt.

Når du er ferdig med å renske PC’n kan du også renske opp i Windows registeret. Her vil du sannsynligvis finne hundrevis av feil som rett og slett er ganske unødvendige å ha. Trykk på Registry knappen på venstre kolonne og du vil se:

Ccleaner Registry cleaner

Trykk på Scan for Issues. Etter en stund (fra noen sekunder til noen minutter) vil du få fram en liste over ødelagte registerfiler. Trykk på Fix selected issues når den er ferdig. I 9/10 tilfeller er disse trygge å slette, men for å være på den sikre siden anbefaler vi å ta en backup av registeret. Det er ikke noe hokus pokus, programmet spør deg automatisk om å ta backup, bare trykk på Yes og trykk Lagre.

Bilde: Ta backup av register før du gjør endringer

Deretter får du opp en ny dialogboks som viser alle feila, en etter en. Med hundrevis av feil tar det lang tid å gå gjennom alle sammen, og flesteparten er stort sett like. Trykk på Fix All Selected Issues og programmet tar seg av jobben.

Ccleaner Registry cleaner

Det var det, nå har du renska unødvendig dritt fra PC’n din. Kjør en disk defragmentering i tillegg så vil du kanskje merke et lite hopp i maskinens ytelse, spesielt hvis det er en gammel godt brukt PC.

Hvis det er noe du lurer på eller trenger mer hjelp henviser vi deg til dokumentasjonen til Piriform som du finner her eller spør oss i kommentarfeltet under.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *