Siden jeg driver mye med webutvikling og programmering tenkte jeg det kunne være greit å skrive litt informasjon og guider om det her. Web Skolen er en ny serie jeg kommer til å skrive unikt for AllUsRandoms som handler om webutvikling og webdesign. Forhåpentligvis vil mange få nytte av mine erfaringer. Kom gjerne med spørsmål eller innspill i kommentarfeltet 🙂

Usikker på forskjellen mellom webdesigner og webutvikler? Begge begrepene dekker ganske mange emner, men grovt sett kan man forklare det slik:

(“han” refererer både til han og hun)

En webdesigner lager layout og design til nettsiden, samt at han setter den sammen til gyldig HTML dokument ved hjelp av HTML og CSS. JavaScript er også en fordel for dynamiske effekter.
En webdesigner kan gjerne også lage andre grafiske elementer som logoer, bannere, visittkort o.l.

En webutvikler er mer teknisk interessert og vil programmere hvordan nettsiden fungerer «under panseret», som f.eks. sette opp databaser og implementere/utvikle publiseringssystem slik at brukere kan lage dynamisk innhold uten å bruke HTML koder.
Webutviklere har gjerne også dypere IT kompetanse med tanke på drifting og support mot dedikerte og virtuelle servere.

Her kommer en liste over nyttige begreper du bør kunne, men vi kommer også til å gå mer detaljert inn på alle sammen:

HTML (HyperText Markup Language) = HTML er språket man bruker for å kode nettsider. En nettside er bygd opp av HTML elementer som igjen kan endres ved hjelp av CSS.

CSS (Cascade Style Sheet) = Du kan sammenligne CSS med styling-gear til bilen din. Det brukes for å gjøre nettsiden penere og ikke minst lettere å navigere seg i for brukere. Alt av nettsidens layout lages i CSS pr dags dato, og settes så inn i nettsiden i HTML elementer.

JS/Javascript = Javascript brukes for å lage dynamiske elementer til en nettside. Dette fører til at nettsiden oppleves mer levende og mer åpen for interaktivitet fra brukeren. Må ikke forveksles med Java som er et plattform-uavhengig programmeringsspråk.

jQuery
= jQuery er et bibliotek for Javascript som gjør det enda enklere for webdesignere å lage dynamiske elementer til nettsiden. Selv uten noe kunnskap til Javascript kan man enkelt implementere diverse flotte jQuery funksjoner.

PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) = PHP er språket under motoren som bestemmer hvordan nettsiden skal oppføre seg ved gitt operasjon. Ved hjelp av PHP kan du lage nettsider med dynamisk bruker-generert innhold og mye mye mer. PHP jobber på serversiden kontra HTML/Javascript som jobber på klientsiden. Det vil si at det er umulig for en bruker å endre PHP innholdet på webserveren. PHP’s største konkurrent på internett er ASP.NET som utvikles av Microsoft.

SQL (Structured Query Language) = SQL er språket man bruker for å utføre funksjoner fra/til en SQL database. Den mest populære gratis varianten heter MySQL.

XML (Extensible Markup Language) = XML skal vi ikke bruke så veldig mye tid på, men det er veldig nyttig da det kan brukes til varierende ting som for eksempel nyhets feed (rss), konfigurasjonsfiler, sitemaps og mye mer.

RSS (Opprinnelig kalt Rich Site Summary av Netscape, deretter kalt Really Simple Syndication av Dave Winer / UserLand, deretter kalt RDF Site Summary av W3C) = RSS brukes i dag som en oversikt over nyhetene/artiklene på nettsiden din slik at brukere kan få dine siste nyheter rett i f.eks. mail-klienten. RSS-filens oppsett er laget i XML.
RSS er en veldig populær måte for å få følgere til nettsiden din, kalles ofte for “feed”.

Jeg kommer til å dele opp Web Skolen I forskjellige kategorier slik at det ikke blir for mye informasjon på en gang. Det kan være bedre å sette seg inn i «ett språk» om gangen for å unngå forvirring.
Mange av «språkene» går dog i hverandre, slik at det blir ganske vanskelig å holde det fullstendig separert. For eksempel bruker man PHP for å hente informasjon fra SQL database, og man bruker CSS for å endre på layouten til HTML elementene.

Jeg skal prøve å forklare så godt jeg kan underveis slik at dere følger med i svingene.
I tillegg anbefaler jeg at dere installerer en lokal webserver på deres PC slik at dere kan teste hvordan det ser ut i nettleseren uten å måtte laste opp på internett via FTP. Da trenger man også et webhotell som sikkert ikke alle har.
XAMPP er en utrolig flott programpakke som inkluderer Apache (webserver), MySQL (database), PHP (programmeringsspråk) og Perl (et annet programmeringsspråk som også kan brukes på web, men det er ikke like mye brukt som PHP).

Dette er bare en kort introduksjonsartikkel for å fortelle om Web Skolen, men etter vi har vært gjennom en del basics tenker jeg å skrive noen artikler om hvordan man kan utvikle nyttige ting som f.eks. kontaktskjema, gjestebok, brukersystem, chat og selvfølgelig komplette nettsider.

Lykke til alle sammen og følg med videre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *